Zavazadla - Ryanair
Souhlas s Karlem. Nerozumím snaze některých za každou cenu mít větší zavazadlo než aerolinka povoluje. Ne že by mě to omezení těšilo, ale přizpůsobil jsem se. Nezdrzuju při nástupu, muj batoh se v klidu vleze pod sedadlo. Aspoň s sebou pak člověk vozí jen to, co je opravdu nezbytné...
@divan - ale vůbec nemusíš mít snahu ojebávat pravidla, budeš mít rozměrově vyhovující batoh, ale ramenní pásy, nebo jeho ucho budou při volném položení přečuhovat rysku na té desce (což bude prakticky v každém případě, pokud batoh nesvážeš, nestrčíš do nějakého pytle apod.), a doplácíš? Tohle mi přijde jako úplně stejný ojeb...
divan napsal(a):Souhlas s Karlem. Nerozumím snaze některých za každou cenu mít větší zavazadlo než aerolinka povoluje. Ne že by mě to omezení těšilo, ale přizpůsobil jsem se. Nezdrzuju při nástupu, muj batoh se v klidu vleze pod sedadlo. Aspoň s sebou pak člověk vozí jen to, co je opravdu nezbytné...
Tohle omezení se ale dotkne lidí, co dávali batohy pod sedadlo. Nahoru do binu ho správně dávat vůbec ten člověk nemá, ale v letadle to nehlídají tak to spousta lidí dělá.
Já létám s normálním batohem co se vejde pod sedačku i na 14 denní dovolené. Už teď Ryanair v Praze změnil cenovou politiku a je dražší než ostatní lowcosty, jestli kvůli tomu budu muset platit něco ještě navíc, tak už nebudou cenově vůbec zajímaví.
Ono je hlavně strašná prasárna strkat věci pod sedačku na ten ušmudlaný špatně čištěný kobereček, který byl se štěstím naposledy čištěný v noci před letem. Mnohdy tam jsou drobky, skvrny od žvýkaček a v případě deštiva i pěkně mokro od bot.
Vlk.7 napsal(a):@divan - ale vůbec nemusíš mít snahu ojebávat pravidla, budeš mít rozměrově vyhovující batoh, ale ramenní pásy, nebo jeho ucho budou při volném položení přečuhovat rysku na té desce (což bude prakticky v každém případě, pokud batoh nesvážeš, nestrčíš do nějakého pytle apod., a doplácíš? Tohle mi přijde jako úplně stejný ojeb...
Přesně tak. Na prodloužené víkendy cestuju s 20 l batohem, nemá vyztuženého nikde nic, do boxu se vejde úplně v pohodě, ale aby mi prošel tímhletím **** měřením, tak v něm budu muset mít tu skládací krabici od bot asi🙄
Já bych obecně zakázal dávat batohy s popruhy pod sedačku, protože v případě evakuace se tam pak může někomu zaseknout noha a je vymalováno.
Áčko napsal(a):[citace="divan"]
Souhlas s Karlem. Nerozumím snaze některých za každou cenu mít větší zavazadlo než aerolinka povoluje. Ne že by mě to omezení těšilo, ale přizpůsobil jsem se. Nezdrzuju při nástupu, muj batoh se v klidu vleze pod sedadlo. Aspoň s sebou pak člověk vozí jen to, co je opravdu nezbytné...
Tohle omezení se ale dotkne lidí, co dávali batohy pod sedadlo. Nahoru do binu ho správně dávat vůbec ten člověk nemá, ale v letadle to nehlídají tak to spousta lidí dělá.
[/citace]
Mylis se. Dotkne se to prave i osob s priority letenkou. A prave ti me kolikrat udivuji, s jak velkym batohem do letadla nastupuji. A zatimco u gate obrovsky batoh namacknou do klece, pripadne ho stahnou popruhy a oblecou si z nej veci, za branou jiz veci do batohu laduji zpatky, ci povoluji popruh.
V letadle pak dochazi k situacim, kdy se tato zavazadla slozite davaji do binu a zdrzuji lidi v ulicce.
Asi mam statisticky nejakou spatnou karmu, protoze na muj vkus me tohle potkava hodne casto.
Že zaberou lidé s velkým batohem více místa než by měli, je naprosto běžné. Stejně jako je běžné, že lidi cpou batohy, co mají být pod sedačkou, do binů.
Myslím, že nikdo nebude řešit, že přesahuje nějaký popruh. Není třeba z toho dělat kovbojku. Myslím, že je to správný krok, jak omezit lidi, co tahají obrovské batohy a zabírají místo jiným. Já sice taky používám větší batoh, ale vždy ho dávám pod sedačku.
Není třeba to řešit krabicí. Myslím, že bude stačit batoh nějak utáhnout. třeba potravinářskou fólií, pokud by to opravdu nějak hrotili.
Jinak min. týden jsem byl svědkem, jak slečna cpala svůj batoh do binu v C, přestože letěla v eco. To jsem ještě neviděl. No letušák ji poslal do řiti :-)
@niemandos_1
hehe slečna :D nebyla to náhodou nějaká influencerka s novým "hackem" - lidi nevadí, že neletíte v C, batoh si tam klidně dejte - teď vám ukážu jak na to :D
Jinak k měření zavazadel obecně - vždy v minulosti to omezili směrem "dolů", tedy na menší. Osobně si myslím, že jeden z důvodů byl (a viděla jsem mnohokrát), že lidi různě "ojebávali" jak to šlo, nikdo nic nekontroloval a v letadlech pak bych chaos a panika, když se tam ty megakufry prostě nevešly...
PS_zrovna se chystám koupit novej batoh 23l byla tady na to téma také diskuse ;)
"Myslím, že nikdo nebude řešit, že přesahuje nějaký popruh. Není třeba z toho dělat kovbojku." - nikdo, kromě Poláků, kteří se občas chovají jak dozorci v koncentráku;)
Mıchal napsal(a):Ono je hlavně strašná prasárna strkat věci pod sedačku na ten ušmudlaný špatně čištěný kobereček, který byl se štěstím naposledy čištěný v noci před letem. Mnohdy tam jsou drobky, skvrny od žvýkaček a v případě deštiva i pěkně mokro od bot.
Jak jinak bys to u LCC řešil? Do binů se všechno nevleze, dávat malá kabinová zavazadla do podpalubí je nesmysl. Mohli by tam dávat povinně všechna připlacená větší kabinová zavazadla, ale to by byl hrozný opruz pro všechny. Taky mě to podsedadlo netěší, ale batoh zkrátka po pár cestách vyperu a naimpregnuju. Pokud budou mít všichni předepsanou velikost malých i větších kabinových zavazadel, vleze se jich do binů víc a míň se jich bude válet pod sedadly... Tím se nijak zavazadlové politiky LCC nezastávám a štve mě. Ale když už ji zavedli, tak ji zkrátka zavedli a je třeba ji akceptovat nebo s nimi přestat lítat, pokud batoh pod sedadlem pro někoho představuje zásadní problém.
Na letošních letech jsem už zažil hlášky fakt mimo mísu ve stylu "dejte si bundy pod sedačky". To už fakt fetují solidní matroš...
Co s tím? Větší rozestupy mezi sedačkami a nižšími cenami odbavených zavazadel.
Když bude v letadle méně sedaček, do binů se vejde víc zavazadel, když bude v letadle méně míst, bude i méně lidí a ubude konfliktů, když bude víc odbavených zavazadel, zejména kufříků, bude v binech více místa.
Jen to přináší neradostnou zprávu pro akcionáře, na výlet na Bahami si našetří o něco později, protože vydělají méně. Případně pro cestující, že zaplatí více. Avšak lowcosty už teď brutálně zkoumají elasticitu poptávky s cílem vyždímat z pax co nejvíc.
Jak bych tohle řešil? Regulatorně. Jsme v EU a v EU to ani jinak nejde.
Zavazadla pod sedačkami znesnadňují evakuaci a mohou znamenat i ohrožení zdraví při delších letech. Plus to není hygienické a možná i proti aktuálním hygienickým předpisům. Mikrobiologický stěr z prostoru pod sedadlem bych vidět fakt nechtěl...
Moc pěkná diskuze zainteresovaných :-) Zahledla jsem na netu zajímavý názor - ať cestuje jen ten kdo na “to” má :-) Asi to tak vypadá. Letět na víkend ven jen s kreditkou a tím co mám na sobě. Co potrebuju k pobytu si venku koupit, co nespotřebuju, na místě vyhodit. Tím pádem nepotřebuji úložný prostor v letadle. Ono letenka, když stojí par šušňů, je třeba do letadla naštosovat hafo lidí. No, aji tak se dá. Dokud se taková služba bude poptávat - bude se i nabízet.
niemandos_1 napsal(a):
Myslím, že nikdo nebude řešit, že přesahuje nějaký popruh. Není třeba z toho dělat kovbojku. Myslím, že je to správný krok, jak omezit lidi, co tahají obrovské batohy a zabírají místo jiným. Já sice taky používám větší batoh, ale vždy ho dávám pod sedačku.
Podobná "klec" byla už na SXF a právě ty přečuhující popruhy a ucha dost nekompromisně řešili a kasírovali... "ještě" že to byl tehdy nějaký Ahmed a cíleně si vybíral k přeměřování zavazadel ženy evropského vzhledu. Jinak bych taky platil...
Jestli budou někde kontrolovat ty popruhy, dalo by se to řešit igelitkou odpovídajících rozměrů, do které se batoh vsune, a omotat provázkem :-)
@Michal: tak o peníze pro akcionáře jde vždycky až na prvním místě. Mikrobiologické stěry, navrhovanou regulaci EU atd. nekomentuji.
@Piratice: buď se (třebas se skřípěním zubů) smíříme s nabídkou a podmínkami aerolinek, nebo je nebudeme využívat. Jiná možnost mě nenapadá. Nápad z webu cestovat jen s kreditkou nekomentuji, protože web snese všechno...
[/citace]
Podobná "klec" byla už na SXF a právě ty přečuhující popruhy a ucha dost nekompromisně řešili a kasírovali... "ještě" že to byl tehdy nějaký Ahmed a cíleně si vybíral k přeměřování zavazadel ženy evropského vzhledu. Jinak bych taky platil...
[/citace]
Tak jestli to ten Ahmed nedělal spíš pro pobavení s těmi děvčaty :-)
Proti lidem cestujícím s nadměrnými zavazadly by úplně v pohodě stačilo důsledně využívat ty současný klece a kasírovat za nadrozměry. A že takových je na každém letu. Ale to se skoro nedělá a místo toho vymyslí tohle, podle mě jen ve snaze přinutit úplně všechny, aby si připláceli za větší zavazadlo ze strachu, že jim někde bude přečuhovat ucho od batohu. Já nelítám s větším batohem a do té klece bych ho vždycky nandala, ale když ho volně položím, tak prostě bude někde kousíček přečuhovat, jelikož to prostě není přesný kvádr, žeano.
Pokud by opravdu nastaly situace, kdy by přesahující popruh byl již za poplatek, věřím, že se na Amazonu apod. velmi rychle objeví nějaké stahovací obaly, které toto vyřeší :-)
Na diskusi jestli se batoh do nových klecí (ne)vleze a jestli (ne)budou vadit vyčnívající ucho nebo popruhy pasuje celkem dokonale pořekadlo Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Pokud/až to začne být fakt aktuální, nějaké řešení (igelitka a provázek, obal z Amazonu, ...) se určitě najde.
@divan: Tady někdo zase nepochopil nadsázku, např. že v EU se všechno reguluje.
Nicméně zrovna u zavazadel a letectví se nezdá, že by trh v Evropě nějak extra efektivně fungoval. Jen ty negativní změny od sebe rádi opisují.
Současný trend je, že se po nízkonákladovkách opičí i fullcosty a velikost zavazadel, rozestupy sedadel a všechny služby jdou kontinuálně dolů. Netuším, kde se to zmenšování zavazadel zastaví, možná na velikosti peněženky, kdoví. A platit se asi bude i za online checkin, pokud nebude proveden první středu po úplňku mezi západem sluncem a východem první hvězdy při stání na jedné noze se zapnutou selfie kamerou.
divan napsal(a):Na diskusi jestli se batoh do nových klecí (ne)vleze a jestli (ne)budou vadit vyčnívající ucho nebo popruhy pasuje celkem dokonale pořekadlo Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Pokud/až to začne být fakt aktuální, nějaké řešení (igelitka a provázek, obal z Amazonu, ...) se určitě najde.
Jeste budeme radi balit batuzky do strecek, tak jako koupaci sve kufry😉
Ne jako Koupači :-) budete na tom ještě hůř než Koupači. Oni si sbalí odbavené podle pokynů cestovky a nemusí kolem toho pindat :-)
V Bruselu se řeklo, že se bude šetřit. Že nás to naučí. Tak pojďme do toho. Žádné eurovikendy :-) hausbót někde u nás na čvachtačce a v pondělí do rachoty:-) Těm co maj prachy to pořádně otravime, že jim ani strečka nepomože. :-/ Nějak nevěřím, že vyhrajete. Aspoň ne v dohledné době:-/